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Section 1 – Your details  

 Contact details 
Title  
First name Lindsey 
Last name Woods 
Address PO Box 353 Uxbridge  

Postcode UB10 0UN 
Email address lindseyw@elaweb.org.uk 
Your organisation  Employment Lawyers Association 
 

Do you want is your response to be treated as confidential? 

Yes 

No 

If yes, please explain why (please refer to notes below on confidentiality) 

 

Confidentiality 

Information provided in response to this consultation, including personal information, may be published or 
disclosed in accordance with the access to information regimes. These are primarily the Freedom of Information 
Act 2000 (FOIA), the Data Protection Act 1998 and the Environmental Information Regulations 2004. 

If you want the information you provide to be treated as confidential, please be aware that, under the FOIA, there 
is a statutory Code of Practice which public authorities must comply with. This deals with, amongst other things, 
obligations of confidence. It would therefore be helpful if you could explain to us why you regard the information 
you provide as confidential. If we receive a request to disclose the information we will take full account of your 
explanation, but we cannot assure that confidentially can be maintained in all circumstances. An automatic 
confidentiality disclaimer generated by your IT system will not alone be regarded as binding. 
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The Government Equalities Office will process your personal data in accordance with the Data Protection Act 
1998 and in the majority of circumstances this means your personal data will not be disclosed to third parties. 

Section 2 – List of consultation questions 

Please refer to the consultation document before completing the online survey, as it 
provides further background to all of the questions. 

 

Q.1 Do you agree that the new GPG requirements should apply to the same public bodies, 
with 250 or more employees, which are currently listed at schedules 1 and 2 to the Specific 
Duties Regulations?  

Yes 

No 

If no, please explain why. 

On review of Schedules 1 and 2, ELA notes that the current list is not up to date and it may not be 
possible to identify a complete list of missing public bodies.  For example, at present, The Law 
Society is listed but the Solicitors Regulatory Authority is not.  We note other similar omissions with 
regard to other regulators. 
In order to ensure that all public bodies, including agencies within the public sector, are captured, it 
is the view of ELA that a wide definition should be adopted to ensure that the Schedules do not 
become quickly out of date.  ELA’s view is that the regulations should cover all public sector 
organisations (including agencies) within England Wales, not limited to those specifically listed in 
Schedules 1 and 2.  
ELA is also aware that some government departments also head up a group of executive agencies. 
For example, the Department for Transport holds under its umbrella organisations such as DVLA 
and the Highways Agency.  It is ELA’s view that reporting requirements for Executive Agencies, 
whether named within Schedules 1 and 2 or not ought to be included within the reporting for the 
central department.  ELA is concerned that some organisations may fall between the gaps without 
this being expressed in the Regulations.  
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Q.2 Are there any other public bodies that should be included at Schedules 1 and 2 to the                 
Specific Duties Regulations? 

Yes 

No 

If yes, please provide further details. 

Solicitors Regulatory Authority, Bar Standards Board, Legal Aid Board, Competition and Markets 
Authority – this is not an exhaustive list and ELA’s view is that a broader group of organisations 
should be covered without specifying particular names to ensure the list remains current.  

 

 

Q.3 Is it appropriate to rely on the definition of ‘employment’ in section 83 of the Equality 
Act 2010 for public sector employers? 

Yes 

No 

If no, please explain why. 

The Regulations should specify, expressly, that the same individuals that are able to rely on the 
Equality Act 2010 are also caught within the Regulations when calculating gender pay gap, which 
includes office holders (i.e. judges), police officers. 

ELA recommends that NHS agency staff contracted to work at the relevant calculation date also 
be expressly included in calculations by an NHS Trust engaging the agency staff.  There is some 
concern that agency staff may not be covered by the regulations, but as they make up a 
significant workforce within the NHS, it is important that information about their pay is also 
captured.  

 
Q.4 Do the proposed elements of pay raise any particular issues for the public sector? 

Yes 
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No 

If yes, please provide further details. 

ELA would repeat the concerns set out in its response to the GEO consultation on Mandatory 
Gender Pay Gap reporting on 11 March 2016 in relation to the definition of pay (attached for 
convenience). This includes the observation that overtime pay is excluded, but is itself a gendered 
issue, as women are less likely to work overtime due to the need to balance work with child care. 
 
One general concern is that capturing the data using the “snapshot” on 5​th​ April each year, and 
therefore excluding employees who are not receiving their contractual pay at that time (for example, 
because they are on maternity leave) would have the effect of skewing the statistics. It is likely that 
more women than men will be removed from the data capture exercise, possibly giving an 
unrepresentative picture of the gender pay gap at the organisation. Reducing the number of 
individuals whose pay is captured will also affect the pay quartiles.  
 
Where an individual is on family leave at the snapshot date, ELA suggests that their rate of pay, as 
stated in their contract, should be included in the calculations instead of excluding them from the 
calculations altogether. Where they have benefited from a pay rise during any period of family leave 
their revised rate of pay should be used. We recognise that on occasion communication and final 
decisions on pay rises may be delayed (albeit the increases often then take effect retrospectively). 
Whilst this may mean that the contractual rate of pay for an employee on family leave may be 
captured without reflecting any pay rise, any slight disparity in rates as a result of delayed pay rises 
outweighs the disadvantages caused to employers as a result of them being obliged to exclude 
these employees from the snapshot altogether. 
 
ELA is also concerned that pay should be defined so as to include the types of “bonuses” and 
“allowances” that have haunted the public sector equal pay litigation, and were often found to be 
subsumed into ordinary pay even though they were expressed to be performance related or counted 
as overtime even though a reduced number of hours had been worked. 
 
Examples of this would include: 

(1) attendance allowances;  
(2) task and finish (which effectively increases a man’s hourly pay); 
(3) acting-up allowances; 
(4) annual retainers; 
(5) attendance allowances; 
(6) productivity bonuses; and 
(7) honoraria. 

 
 
Many of the equal pay cases in the public sector involved such bonuses (for example: ​Redcar and 
Cleveland Borough Council v Degnan​  [2005] IRLR 179, EAT; ​Council of the City of Sunderland v 
Brennan​  [2012] IRLR 507). At present “other allowances”, “shift premium pay” and “bonus pay” are 
all included, while “overtime”, “expenses” and “benefits in kind” are all excluded. We repeat the 
comments about overtime made in our previous consultation response, but there is also the 
possibility that “task and finish”, being viewed as permission to leave work early without any 
detriment in pay, could be viewed as a benefit in kind. 

ELA recommends making clear (either in the drafting of the regulations or in accompanying 
guidance) that the exclusion from "ordinary pay" and "bonus pay" of "remuneration referable 
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to….termination of employment" is not intended to include notice pay (so notice pay counts as 
"ordinary pay" for the purposes of the regulations).  

  

Finally,  there is a risk that the inclusion in "allowances" of any sum paid with respect to the 
"retention" of an employee could be viewed by employers as a bonus, which may cause confusion 
given the separate reporting requirements for bonus pay.  ELA would suggest removing the 
reference to "retention" from the concept of allowances. 

 
Q.5 Do you agree that the same deadline should be introduced for all reporting 

requirements under the amended Specific Duties Regulations? 

Yes 

No 

If no, please explain why. 

 

 

Q.6 Do these reporting requirements pose any particular issues for public sector 

employers? 

Yes 

No 

If yes, please provide further details. 
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Q.7 Do you have any other comments on these measures and/or our proposed approach? 

 

ELA attaches its response to the GEO consultation on Mandatory Gender Pay Gap reporting 
dated 11 March 2016 as the recommendations raised will have equal application to public sector 
reporting.  
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